Gode råd til unge rejsende

10 GÅDE RÅD TIL UNGE REJSENDE

Travel&Risk leverer kurser til rejsebranchen i rejsesikkerhed, kommunikation og kulturforståelse for unge, der rejser til udviklingslande i forbindelse med praktik, studieophold eller på egen hånd. Kurserne øger tryghed på rejsen uden at skabe unødig frygt og bekymring. Kurserne tilrettelægges til den specifikke gruppe, deres destination og erfaring - eller kan tilrettelægges så det pædagogisk kan favne både erfarne og mindre erfarne rejsende og en bredde af destinationer. Vi uddanner alt fra erfarne rejsende til højrisikodestinationer til mennesker, der for første gang rejser til mere fjerne egne af verden, for eksempel som frivillige på et børnehjem eller på opdagelse i fremmede kulturer.


Det er en fantastisk givende oplevelse at rejse ud at opleve verden. Med det rette sikkerhedsmæssige og kulturelle mindset kan man få de mest fantastiske, inspirerende oplevelser og hvile trygt i, at man har gjort alt, der kan gøres, for at tage vare på sig selv. Skulle noget gå skævt, er det ofte nemmere at håndtere og har mindre alvorlige konsekvenser, hvis man har gjort sit forarbejde ordentligt. 


Rejser du til udviklingslande eller fjerntliggende destinationer har du her 10 gode råd til rejsen.


1. Lav en liste over relevante kontaktoplysninger
Vi er i dag vant til at have alle telefonnumre på vores telefon - og dem vi ikke har, slår vi op på nettet. Det gør dig meget sårbar, hvis du mister din telefon, løber tør for strøm eller ikke har adgang til internettet. Skriv de vigtigste telefonnumre ned, gerne i et dokument, som du printer i flere eksemplarer og lægger i dine forskellige tasker og jakker. Gem også dokumentet online et sted, du altid kan finde det. Du kan for eksempel sende det til din egen e-mail. Giv også en kopi til en af dine nærmeste pårørende. På listen bør du som minimum skrive telefonnumre på:


  1. Dit rejseforsikringsselskab (inklusiv policenummer)
  2. Udenrigsministeriets borgerservice
  3. Dine nærmeste pårørende
  4. Eventuelle kontakter på din destination


Øv dig i at huske ét eller to af de vigtigste numre, så du kan kontakte nogen, der kan hjælpe dig, selv fra en lånt telefon uden internet. Det kan gøre en kæmpe forskel i en nødsituation. 


2. Installér app'en Rejseklar på din telefon

Rejseklar er udenrigsministeriets app, hvor du finder rejsevejledninger til din destination og et væld af andre gode råd til rejsen. Læs som minimum rejsevejledningen og registrér dig på danskerlisten - så får du pushbeskeder med råd og vejledning fra udenrigsministeriet i tilfælde af større hændelser i området. Du finder mere information om app'en her


3. Medbring et lille rejseapotek
Du kan læse vores rådgivning om hvilken håndkøbsmedicin du med fordel kan medbringe i denne artikel. Når du skal have medicin med på rejsen, kan myndighederne i udlandet kræve dokumentation for, at den medbragte medicin er til dit eget forbrug. Du kan læse mere på udenrigsministeriets hjemmeside om at medbringe receptpligtig medicin, hvis der er noget, du bruger fast.


4. Sæt dig ind i kulturen og de lokale skikke
Har du en guidebog, så læs kapitler om sprog, kultur og adfærd grundigt. Dit kendskab til kultur og lokale skikke kan betyde rigtig meget for, hvordan du bliver taget imod. Du kan sikkert også finde et par klip på youtube om sprog, kultur og skikke på din destination. Når du rejser ud i verden, så husk at det er dig, der er anderledes. Danskere er - som alle folkeslag - unikke i deres normer og adfærd, så hvis du synes de lokale opfører sig pudsigt, så tænker de nok det samme om dig. Jo mere du ved, jo nemmere er det at slå din kulturelle autopilot fra og skabe fælleshed fremfor forskellighed. Husk dog også altid, at et land ikke har én kultur, men at kultur er mangefacetteret og varierer mellem befolkningsgrupper og geografiske områder, så alt hvad du læser er kun ét perspektiv.


5. Hvad skal du pakke?
Vi skal ikke nævne de åbenlyse ting, såsom billet, pas med visa, kontanter, hævekort med videre, men vil i stedet fremhæve de lidt mindre åbenlyse ting: lommelygte, batterier, myggenet, gaffatape, snor og rejsealarm. Det fylder ikke meget, men kan være en stor hjælp. 5 meter gaffatape viklet rundt om et stykke sammenfoldet papir og dermed ingenting fylder og vejer, kan være din redning, når sålen er ved at falde af din sko eller remmene på din taske sprænger. 


Køb en Cavius rejsealarm her, det er både en røgalarm, overfaldsalarm og indbrudsalarm. Skal du på kursus hos os, så vent, vi giver nemlig kursusrabat på blandt andet Cavius rejsealarm. 

6. Medbring kontanter og flere hævekort
Medbring som minimum et par hundrede dollars, eller et tilsvarende beløb i lokal valuta. Så er du ikke afhængig af at finde en hæveautomat i en nødsituation. Skulle dit kreditkort ikke virke eller systemerne være midlertidigt nede, så er det trygt at have lidt at gøre med. Skal du hæve penge i en hæveautomat, så gør det i dagslys og gerne indendørs og/eller på et sted med kameraovervågning, for eksempel i en bank.


Har du brug for at veksle til lokal valuta, så gør det i en bank eller i en virksomhed, der reklamerer med, at de veksler penge. Det er ofte muligt at veksle i lufthavnen, hvilket er en god ide at benytte sig af. Vær på vagt overfor folk, der vil hjælpe dig med at veksle eller tilbyder dig en bedre kurs end den officielle. Medbring også altid mindst to kreditkort. Du kan som regel få et mastercard i din bank for et par hundrede kroner i tillæg til dit visakort.


7. Medbring powerbank og eventuelt en ekstra telefon
Din telefon er din bedste ven i nøden, men kun hvis der er strøm på. En powerbank koster i dag ikke særlig meget. Køb en powerbank, der bruger samme opladerstik som din telefon, så får du en ekstra oplader i samme omgang. Under alle omstændigheder er det en god ide at medbringe en ekstra oplader og eventuelt en ekstra telefon i form af en billig "almindelig" telefon, der normalt kan købes for omkring 100 kr. Husk at oplade både powerbank og ekstra telefon. Ved du ikke hvornår du igen kan oplade dit udstyr, så begræns brugen og luk for de funktioner, du ikke benytter, for eksempel bluetooth og apps der kører i baggrunden.


8. Hav styr på dine vaccinationer 
Hvis du skal arbejde eller i praktik på et hospital, børnehjem eller lignende, så læs på Seruminstituttet hjemmeside hvilke vacciner de anbefaler før du går til lægen eller en vaccinationsklinik for at blive vaccineret. En læge skal vurdere, hvilke vacciner der er relevante for det arbejde, du skal ud at lave og disse vurderinger kan variere. Hvis du på forhånd har sat dig ind i anbefalingerne, kan du bedre spørge til lægens vurdering, så du er klar over begrundelserne. Fravælg aldrig en anbefalet vaccine for at spare penge. Husk at få skriftlig dokumentation til rejsen. Det er ikke nok at dine vaccinationsdata findes online, især ikke hvis det drejer sig om gul feber eller corona, hvor vaccination kan være et krav i forbindelse med indrejse.


9. Planlæg din første transport, når du lander
Selv i en europæisk storby kan det være vanskeligt at få et overblik over dine transportmuligheder, når du lander et sted, du aldrig har været før. Kommer du uden for Europa og Nordamerika bliver det ekstra vanskeligt. Derfor bør du have en plan for din første transport, når du lander. Skal du tage taxa eller offentlig transport? Hvordan ser skiltene ud til de forskellige offentlige transportsystemer? Er det muligt at bestille en taxa på forhånd? Hvad er mulighederne i lufthavnen? Hvis du kan finde et kort over lufthavnen eller nogle billeder/videoer på nettet, så vil det give dig lidt overskud i den ofte lidt forvirrende situation. Du kan ofte finde offentlige transportmuligheder på google maps. Find også distancen fra lufthavnen til din destination  og beregn køretiden. Kig eventuelt også på ruten og kortet, så du har en fornemmelse af, hvor du er, når du lander, og hvor du skal hen.
Men hvorfor gøre sig disse anstrengelser? Fordi en fremmed, der lige er landet, er et nemt offer for svindel med taxaer eller lignende. Og fordi du ligeså godt kan bruge en lille smule tid og energi på at føle dig mere tryg i en situation, som ofte føles uoverskuelig og utryg. Jo mere forberedt du er på dine første handlinger efter ankomsten, jo bedre bliver din start på rejsen.


10. Glæd dig - og forbered dig på at ikke alt er glædeligt
Rejser du ud for at hjælpe lokale vil du oftest møde venlighed og taknemmelighed. Mange danskere oplever, at mennesker i andre lande ofte er mere venlige og imødekommende, end man er herhjemme. Det kan være helt fantastisk og til tider bliver man helt overrumplet af deres gæstfrihed. Men du kan også møde det modsatte. Verden er heldigvis fuld af nuancer og det er ikke sikkert, at alle synes du er lige velkommen i deres land. Husk at som regel vil være et mindretal og lad være med at lade dem gå dig på. Forlad dem venligt og roligt, men prøv ikke på at overbevise dem om, at de tager fejl. Det er som regel en umulig opgave, der i visse situationer kan være farlig.

BILLEDER FRA VORES KURSER

Hjerte-lunge-redning
Hjerte-lunge-redning
På vores åbne kurser lærer du også at bruge en hjertestarter, som du efterhånden finder i mange lufthavne og storbyer rundt om i verden.
IED/UXO awareness
IED/UXO awareness
Rejser du i højrisikoområder, bør du tage vores højrisikomodul, der blandt andet omfatter forhold overfor Improvised Explosive Devices og Unexploded Ordnance.
Interaktiv undervisning
Interaktiv undervisning
Vi skaber et sikkerhedsmæssigt mindset, der skaber tryghed og ikke frygt.
Røverihåndtering
Røverihåndtering
Gaderøverier, carjackings mv. er almindelige i store dele af verden.