Mange virksomheder og organisationer spekulerer på, hvornår de igen kan genoptage deres rejser ud i verden. Men hvilken verden og hvad skal man være opmærksom på i forhold til sin egen sikkerhed?
COVID-19 har sat mange virksomheder og NGO’er, for hvem rejseaktiviteten er en nødvendig del af deres virke, i en svær situation. Der er et stort behov for at komme afsted igen, men når NGO’er og virksomheder kan begynde at rejse vil Corona være et vilkår, man som organisation er nødt til at forberede sig på at håndtere og en virkelighed, man som rejsende medarbejder skal lære at leve i. Der er stadig meget, man ikke ved om COVID-19. Det samme gælder hvordan verden former sig på den anden side af nedlukningen. Denne artikel forbereder jer på jeres fremtidige rejser ud i en verden præget af Corona og COVID-19.
Hvis du vælger at rejse til et område, som Udenrigsministeriet fraråder rejser til, skal du være opmærksom på, at de fleste forsikringer ikke vil dække din rejse, da du på udrejsetidspunktet var bekendt med pandemi-situationen i landet. Selv hvis de dækker rejsen kan forsikringsselskaberne, have meget begrænsede muligheder for at hjælpe dig, hvis du får brug for det. Mange forsikringsselskaber vil - som situationen er lige nu - først give endeligt tilsagn til, at forsikringen dækker en given destination få dage før afrejse. Det bør du tage med i dine overvejelser, når du booker din billet.
Myndighedernes reaktion på Corona varierer fra land til land. Regler og restriktioner, der er indført for at begrænse smittespredning, varierer og myndighederne i de enkelte lande kan være mere eller mindre hårdhændede i deres metoder for at håndhæve restriktionerne. Der kan være kontrol af symptomer ved grænserne, fx kontrol af kropstemperatur. Undersøg i så fald, hvordan du er stillet, hvis en kontrol for eksempel viser en forhøjet kropstemperatur. Efterhånden som landene har fået udviklet deres beredskab overfor COVID-19 bliver restriktionerne også mere og mere lokale og kan iværksættes med ganske kort varsel. Det betyder ganske givet, at de bedre kan håndtere pandemien, men det gør det ikke nødvendigvis nemmere at være rejsende.
I mange lande er de fattigste befolkningsgrupper hårdt ramt økonomisk. Arbejdsløshed, frygt, stress og øget alkoholforbrug mv. kan føre til voldelig kriminel adfærd, samt i visse lande øgede spændinger mellem politi/militær og specifikke befolkningsgrupper. Situationen i flygtningelejre, krigshærgede lande og allerede eksisterende humanitære kriser påvirkes negativt af pandemien og vil sikkert forværres.
Når verden åbner op igen kan det være vanskeligt at finde gode kilder til information om den lokale sikkerhedstilstand. Forandringerne er sket på relativt kort tid og kan fortsat udvikle sig hastigt i både positiv og negativ retning. Du bør derfor konsultere flere kilder. Som minimum bør du læse:
Vigtigst af alt: Kig rundt i dit netværk og se om du kender nogen, der bor i det pågældende land eller har særlig god indsigt i landet og tag kontakt til dem for at få en opdatering på situationen.
Der er stor forskel på at være i lukkede rum, hvor du typisk indånder dele af den luft, som andre udånder, og udendørs, hvor luftmasserne altid er i bevægelse. Skal du holde møder i udlandet, så gør i forvejen opmærksom på, at du foretrækker at i holder mødet udendørs for at beskytte alle parter bedst muligt. Hvis du giver besked i forvejen, så undgår du, at der opstår pinlige situationer, hvor de har stillet det fine porcelæn frem og klargjort powerpointen, hvilket vil gøre det vanskeligt at foreslå at mødet flyttes udendørs.
Ifølge den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, er der i øjeblikket ingen evidens for, at mad er en sandsynlig kilde eller rute til smitteoverførsel af Corona. Du skal derfor ikke være bekymret for at blive smittet gennem mad, du får serveret ude i verden. Hvis viruspartiklerne ryger ned i mavesækken, vil de blive ødelagt af mavesyre, og så kan de ikke gøre dig syg. Det er selvfølgelig stadig relevant at holde øje med hygiejnen omkring serveringen, så overflader og de genstande du og andre rører ved, holdes rene.
Medbring håndsprit, overfladedesinfektion, mundbind og engangshandsker.
Med håndsprit i lommen har du altid mulighed for at rengøre dine hænder. Husk at du max må medbringe en beholder på 100 ml i håndbagagen, så sørg for at have en lille flaske med håndsprit på dig og en eller flere større i din indcheckede bagage. Husk også at vaske hænder, når du har mulighed for det. En grundig håndvask er fuldt ud tilstrækkelig til at fjerne viruspartikler fra hænderne. Håndsprit virker desuden bedst, når der ikke er fedt og smuds på hænderne, så håndsprit kan ikke helt annullere behovet for håndvask. Alkoholbaseret hånddesinfektion indeholder aktivstoffer, som på nuværende tidspunkt har den bedste dokumentation for at virke mod virus. Statens Seruminstitut anbefaler, at alkoholbaserede hånddesinfektionsmidler indeholder ethanol på 70-85 %. Ude i verden findes mange præparater til hånddesinfektion, der ikke er alkoholbaserede. Hold dig fra dem. Køb handsprit her.
Medbring overfladedesinfektion til desinfektion af fx hotelværelse. Når du ankommer til fx et hotelværelse, kan det være fornuftigt at investere lidt tid i at desinficere de væsentligste berøringsflader. Åben vinduet imens, så du også får luftet ud. Virus overlever generelt bedre på hårde overflader end på stof. I den føromtalte artikel fra New England Journal of Medicine fremgår det, at Corona holder sig i live på pap i op mod 24 timer, mens den overlever længst på plast og rustfrit stål, hvor forskerne fandt levende virus i op til tre døgn. En undersøgelse viste for nogle år tilbage, at de steder der er flest bakterier på et hotelværelse er på lyskontakter, fjernbetjening og sengegærde - så det er et godt sted at starte. Ved desinfektion af overflader skal overflader holdes fugtig af sprit i mindst 30 sekunder.
Desinfektionsservietter et det absolut nemmeste at medbringe og anvende. En serviet kan typisk anvendes på maksimalt en halv kvadratmeter. Derfor kan det ved længere rejser, og ved længere tids ophold i områder hvor Corona-virus er udbredt, være fornuftigt også at medbringe noget væske til overfladedesinfektion. Håndsprit er uegnet til desinfektion af overflader, da det indeholder glycerin for at undgå at dine hænder tørrer ud. Selvom spritten stadig desinficerer, lægger glycerinen en uhensigtsmæssig hinde på overfladen.
Pictures by photographer Lars Schmidt or unsplash.com